Bildiğiniz gibi savaşlar enerji için çıkar, insanlar enerji için çalışır, hayat enerjidir. Enerji maddeye, madde enerjiye dönüşür.

İlk etapta aydınlanma, ısınma, makineleri çalıştırma gibi vazgeçilmez nedenlerle enerjiye ihtiyacımız var. Bizim teknolojimiz elektriğe bağlı. Manyetik alanlar, elektrik motorları, direnç, akım, pil, transformatör, transistör vs. vs.

gunesyenidengeler

Ürettiğimiz her makine içinden akım geçerek çalışır. Hatta bilgi, bilgisayarlarda elektrik akışının anlık frekanslarıyla saklanır. Her çeşit bilgi, bir akışa ve elektromanyetik dile çevrilmiştir. Mesela güneşten, petrolden, sıcak sudan, nükleer enerjiden elde edilen her çeşit hareket elektrik enerjisine döndürülüyor. Ancak kaynakların bitmeye yaklaşmasıyla gözler daha büyük bir umutla güneş enerjisine çevriliyor.

Yıllar önce saatlere, walkmanlere, hesap makinelerine takılan güneş pilleri muhteşem bir şekilde dönerse şaşırmayın.

Amerika’da Nevada Çölü’nde Solar One Güneş Enerji Santrali

Diğer videolar yazının devamında bulunuyor.

İsrail çölünde müthiş bir Güneş enerjisi santrali kurmuş Professor David Faiman ve gördüğüm kadarıyla Nobel alabilir :)

Daha önce vaat ettiklerini başaramamışlardı. Artık daha ucuza ve bilgisayar çipleri gibi slikon devreler fotonlardan elektrik akımı üretiyor. Artık daha verimliler. Türkiye gibi dört mevsim ışık alan ülkelerde, her bina kendi elektriğini üretecek. Böylece kazanılan enerji suyun ayrıştırılmasında hidrojen ve oksijen elde edilmesinde kullanılacak. Yani gece için kaynak.
Bu hidrojen ve oksijen yeni gelecek olan yakıt hücrelerinde yanmadan elektrik üretecek. Plan bu.
Bakalım olacak mı?
Bu konuda yeni bir teknoloji var sır gibi saklanıyor. Bir nanoteknoloji firması boya içine konan nano hücreler yapıyor. Bu hücreler güneş ışığından elektrik üretiyor. İstenen yüzey boyanıyor ve elektrik üretiyor. Düşünün seyahat çantanız, arabanızın dış kaplaması, binanızın dışı tümü enerji üretebilecek.

Güneş Enerji Panelleri Nasıl Çalışır?

Geleneksel Güneş Panelleri Nasıl Üretiliyor?

Güneşi Enerjisi Panel Üretiminde Devrim Yapacak Basılabilir NanoSolar Hücreler. Belki de bu makalenin en önemli videosu. ABD California’da yapılan ürün dünyayı değiştirebilir

Bir gazete gibi seri halde ve uzun formlar halinde basılabilen bu güneş enerjisi film tababası, geniş alanları, binaları, gökdelenleri, araçları veya istenen bir cihazı kaplamak için kolayca kullanılabilecek. Oldukça saydam olduğundan pencerelerde de kullanılabilecek. Kimileri yakında uygun mürekkebin üretilmesi ile neredeyse evimizdeki printer / yazıcı ile bile kağıda basılabileceğini düşünüyor. (Videonun altına orijinal değerlendirmeyi de ekledim.)
Detaylı bilgi için firmanın web sitesi: http://www.nanosolar.com/
Wikipedia’da NanoSolar http://en.wikipedia.org/wiki/Nanosolar

Nanosolar the Solar Cell you Print on your computer
Well not quite, but close. Nano Solar uses an inkjet to create solar cells that are extremely thin, and cheap to manufacture. Martin Roscheisen, CEO of thin film solar company Nanosolar, founded the startup five years ago when solar was no where near the hot topic it is today. He managed to fund the company with at least $100 million from venture firms.

The Technology is interesting. Because it is printed the cells are amazingly thin, transparent even. So it can be applied to windows, or other surfaces. Using copper indium gallium diselenide (CIGS) an inorganic photovoltaic compound literally used as an ink a film, or sheet can be printed to what ever size and shape is needed and then nanocomponents in the ink align themselves properly via molecular self-assembly. This technology would allow for every exterior surface of many sky scrapers to be used to harness solar energy, with out impacting the occupants in any way. They are not as efficient, at a tenth the efficiency of other solutions, but because they can be placed more places much of that is offset.

Meanwhile, companies such as Lumoflex, BASF and Bosch are seeking to commercialise organic photovoltaics in a similar manner.

Aşağıdaki makalemde günlük hayatta kullanılan güneş enerjili ürünleri anlatmıştım. Yani çantadan, ilkyardım çadırlarına, yemek pişirmeye kadar harika ürünler.
http://www.gunesintamicinde.com/enerji-yagiyor-esiyor-nukleere-gerek-var-mi/

Nükleer enerji ile güneş enerjisini kıyasladığım makale
http://www.gunesintamicinde.com/nukleer-enerji-ve-turkiye/

Yazıdan bir alıntı
Dünyada enerji devrimi olmak üzere, artık 70′lerde yaşamıyoruz ki! Nanoteknoloji ile boya şeklinde istenen yüzeye sürülebilen güneş enerjisi üretici boyalar araştırılıyor. Avrupa Enerji kurulları her evin kendi enerjisini üreteceği şu andaki gibi slikon bazlı olmayan ve ucuza üretilebilien güneş enerjisi panellerini araştırıyor. Gün, güneş günü. Hatta güneş enerjili çift yönlü takılan sayaçlarla bir ev fazla enerji üretirse şehir elektrik şebekesine veriyor bundan da para kazanıyor

Güneş Kulesi ile ısınan havanın çevirdiği tirübünlerden elde edilecek 200 MW enerji projesi | Avustralya RMIT Üniversitesi


Orijinal açıklama:
EnviroMission, Ltd. (US Market: EVOMY, Australian Exchange: EVM) is a renewable energy developer of sustainable “green” energy solutions for the energy market. EnviroMission aims to be one of Australia’s leading producers of clean renewable energy. EnviroMission holds the proprietary rights to Solar Tower technology, a large-scale renewable energy technology based on simple fundamentals of physics — hot air rises. Solar Tower technology has the potential to offer competitive renewable energy with equal reliability to fossil fuel generators.

A single 200MW Solar Tower power station will provide enough electricity to power around 400,000 households. The energy output will represent an annual saving of more than 1,960,000 tonnes of greenhouse CO2 gases from entering the environment when compared to brown coal emissions in Victoria. The greenhouse savings equate to the removal of approximately 500,000 cars from the road. The Australian Solar Tower project consists of six distinct phases, the first two of which (project optimization and pre-feasibility commercialization) have already been completed. The third phase (final feasibility), paving the way for the implementation of the next three phases (final design, construction, and commercial operation

Elektrik harcamadan ve güneş panelleri kullanmadan gün ışığı ile nasıl aydınlanılır?
http://www.gunesintamicinde.com/gun-isigi-ile-aydinlanin/

Elbette burada en büyük iş devletlerin AR-GE’ye vereceği destek ve bizlerin talebine düşüyor. Her türlü cep telefonu kolayca güneş enerjisi ile kendini şarj edebilir. Tüm şehir aydınlatmaları, gündüz enerji toplayı,p gece ışık veren sistemlere dönüştürülebilir ki, bunu yapan bazı üniversite kampüsleri oldu.

Internet devi Google tüm kampüsünün enerji ihtiyacını güneşten karşılıyor. 10 seneye kadar kendi parasını çıkaracak diyorlar ama ne gam, çevreyi kirletmesin yeter.

Sırf bu bilinç aşılansın diye tüm okulların, kamu binalarının çatıları güneş panelleri ile kaplanıp, aydınlatma hatta ısınma bundan karşılanabilir. Türkiye’nin en kuzey ucu bile yıl içinde güneş ışığı zengini.

Şu anda güneş enerjisinin yaygınlaşmamasının üç sebebi var. Verimlilik dediğimiz oran, yeni araştırmalarla laboratuvar şartlarında yükseldi ama halen ürüne dönüşemedi. Yani normal klasik bir araba halen güneş enerjisi ile gidemiyor. Mecburan hafif araba modelleri üretilip üzeri güneş panelleri ile kaplanıyor. Ülkemizde de yapılan güneş arabası yarışlarında görmüşsünüzdür. Gerçi deneysel olarak yere hiç inmeden uçabilen güneş enerjili uçak yapıldı ama dediğim gibi halen endüstriyel ürün olmadı.

Türkiye ODTÜ AETT Güneş Arabası

Boğaz Köprüsü’nden geçiş ve açıklamalar

Yarışmalara Katılım

İkincisi güneş panelleri halen çok ucuz değil. Kendi maliyetlerini çıkarmaları zaman alıyor. Avrupa’da devletler bunu teşvik etmek için “Siz bu sistemi satın alın. Elektrik harcamadığınız zaman ürettiğiniz elektirikle, şehir elektrik ihtiyacını karşılayın, satın size para verelim maliyetiniz daha hızlı düşsün” diyorlar.

Güneş Panelleri Evlere Nasıl Kuruluyor?

Üçüncüsü enerji kartelleri, bu hoş bir konu değil ama petrolden, doğalgazdan ve nükleerden enerji üretip, kıt kaynakları yüksek fiyatla satarak, gerek korkunç büyüklükte maddi kazancı, gerekse politik gücü elde tutmak isteyen müthiş bir sistem var. Bu sistem son petrol damlası da 100 bin dolara satılmadan pes etmek sitemiyor. Sanırım bu anlaşılır bir şey.

Kısacası çok ama çok az kaldı tüm bunlara rağmen gündelik hayatımızda daha çok güneş enerjisi görmek için. Beklediğimiz bu sürenin tek nedeni maliyet – kar optimum noktası.

Amerika’daki bir ilköğretim okulundan sınıf öğretmeninin 1000$ maliyetle tek başına yaptığı, uçan ve hareket eden prototip. Yazdığı yorumda diyor ki, “Ben bile bunu yaptıysam devletim neler yapabilir. Güneş enerjisine önem verin”

Son olarak eğlenceli bir video ile bitirmek istiyorum. Güneş enerjisiyle yürüyen (!) Robot Romalı çek çek araba icat eden eski Hippi mucit Bob Schneeveis.

Yaptığı buluşları öğrencilerine bağışlayan çatlak profesörlerden :) Altta diğer buluşlarının videolarının linkleri de var:

http://www.youtube.com/watch?v=CQ4B0eiX_ac
http://www.youtube.com/watch?v=PYTsLmnhCs8
http://www.youtube.com/watch?v=UC4UdjYH_No

Orijinal açıklaması ise şöyle:

In this segment from the Hippy Gourmet TV show, we visit with Bob Schneeveis, the inventor of the Solar Powered Walking Chariot! Bob is a brilliant and eccentric character who studies nature and then turns it into sustainable, solar-electric vehicles and gadgets… Bob also donates his time to students studying robotics, and certainly gets our award for being the truest of nutty professors! Check out how clean powered engine drives these legs and rollerblades in such a human-like fashion…amazing! This thing actually has a lot of kick to it and is capable of covering all kinds of terrain it seems. Best of all, this chariot demonstrates that earth-happy innovations and creativity are all around us.

Kaynakça:

Solar hücreler / Güneş Enerji Panelleri (İngilizce)
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell

NanoSolar
http://www.nanosolar.com/
http://www.nanosolar.com/technology.htm
Wikipedia’da NanoSolar http://en.wikipedia.org/wiki/Nanosolar

Türkiye’den güneş pili ile ilgili bilgi veren, satan firmalar.
Dikkat! aşağıdaki firmaların ürünlerini satın almadım. Hizmet garantisi veremem. Ancak satılan ürünleri inceleyebilirsiniz.

http://gunes-pili.com/content/view/66/78/
http://www.elektropazar.com/inverterler.htm#solar
http://www.esistem.com.tr/docs/SOLERA_Gunesenerji.pdf PDF dosya formatında

Devletimizin yasalarla Güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara verdiği destek
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun No. 5346 Kabul Tarihi : 10.5.2005
http://www.epdk.org.tr/mevzuat/diger/yenilenebilir/yenilenebilir.doc

Bu konuda kitap satın almak için:
http://www.ideefixe.com/kitap/tanim.asp?sid=UJ6SXOY5EE2E3VH8YWJK
Ürettiğimiz her makine içinden akım geçerek çalışır. Hatta bilgi, bilgisayarlarda elektrik akışının anlık frekanslarıyla saklanır. Her çeşit bilgi, bir akışa ve elektromanyetik dile çevrilmiştir. Mesela güneşten, petrolden, sıcak sudan, nükleer enerjiden elde edilen her çeşit hareket elektrik enerjisine döndürülüyor. Ancak kaynakların bitmeye yaklaşmasıyla gözler daha büyük bir umutla güneş enerjisine çevriliyor. Güneş Enerjisi ile Yeni Dengeler

Anahtar kelimeler: photovoltaic solar cells alternative güneş enerjisi solar energy

YAZIYA EK:
Bu makaleyi yazdıktan sonra önemli bir gelişme oldu. Gece boyunca güneş elde etme metotları geliştirildi. İşte şaşılacak buluşun detayları:

Missouri Üniversitesi Idaho Ulusal Laboratuvarı ile özel bir şirket birleşerek gece boyunca da güneş enerjisi elde etmeyi başardı. Bu şaşılacak olayın yani güneş yokken güneş enerjisi elde etmenin sırrı şurada: Nanoteknoloji ile 1/25 saç teli kalınlığında yere nanoantenler spiral şeklinde ve güneşten gelen kızılötesi ışınımı tutuyor. Gündüz boyunca yeryüzü kızılötesi ışınım altında ve gece bu ışınımı geri veriyor. İşte gece güneş yokken dünyadan doğal şekilde salınan bu kızılötesi ışınımı toplayan nanoantenler, 24 saat enerji üretebiliyor.

Ancak üretimde aşılması gereken sıkıntılar halen sürüyor. İlki, nano ölçekte üretim hiç kolay değil ikincisi kullanılacak malzeme plastik bir yüzey bile olabiliyor ancak binlerce milyonlarca nanoantenin birleşik halde oluşturduğu yüksek enerjili manyetik olan önemli bir konu. Fakat mühendislerin bu sıkıntıları aşacağını düşünüyorum. En önemlisi herkesin Güneş enerjisini ciddiye almasını önleyen “Ya gece ne olacak?” sorusunun cevabının verilmiş olması. Cidden çok zekice ve hepimiz için hayati bir buluş

http://www.gizmag.com/researchers-developing-solar-technology-that-works-at-night/8574/

http://www.inl.gov/

YAZIYA EK 2:

http://www.gunesintamicinde.com/gunes-enerjili-stirling-motoru-enerji-ve-temiz-su-darbogazini-cozebilecek-mi/ Adresinde STIRLING MOTORLAR üzerine bir makale yazdım. En ucuz güneş enerjisi çözümü olan bu makale mutlaka ilginizi çekecektir.

17 YORUMLAR

  1. Çok teşekkürler. Gerçekten önemsediğiniz için sağolun. Öğrencilere büyük yardımda bulunuyorsunuz.

  2. Aslında Türkiye bir an önce Güneş enerji panellerinin üretimine başlamalı. Çin’den direk satın alınıyor bu paneller. Sanayiyi kendimiz kurarsak ilk etapta büyük yatırım gerekebilir ama uzun vadede kendi çapımızda mükemmelleşiriz. Zaten memleketimizin bir enerji sorunu oluşacak yakın zamanda. Hiç olmazsa güneş pili üretilebilir, kullanılabilir, birçok batarya sistemleri geliştirilebilir.
    Enerjiye para veriyoruz. Türkiye gelecekte daha tropik iklime ve daha ağır ultraviyole güneş ısınlarına maruz kalacak, suyu hidrojen veya deniz suyundan elde eder hale getirmeliyiz.

    Güneş enerjisi nerede kullanılır diye düşünüyoruz. Diyelim bir tarlanız var ama çoook uzakta kendi halinde oralardan su geçiyor dere var. 12voltluk bir pompayı güneş paneline bağlayın kendi kendine güneş gördüğü zaman sulama yapsın. Akşam olunca güneş olmayacağı için sulama kesilir.

    Kısaca kilometrelerce elektrik çekileceğine kendi halinde bir sistem :) birçok meyve sebze tarlası yapılabilir.

  3. Küresel ısınma, verimlilik, enerjide bağımsızlık vb. şimdilerde çok popüler. Ancak üstümüze düşeni yapıyor muyuz veya ne kadar yapıyoruz? Geçenlerde enerji bakanımızı izledim; 1-2 kanalda aynı şeyi tekrar etti. Yaklaşık her 1 USD son kullanıcı tarafında yapılacak tasarruf maliyeti ile, yaklaşık 3 usd tutarında yeni/ ilave ilk yatırım maliyetine gerek kalmıyor, tasarruf edilebiliyor ! Fikirler teoride kalmamalı, uygulanabilir ve işlevsel olmalı, hem de bir an önce. Günümüzde güneş enerjisi ile aydınlatma kolay, pratik ve son derece ekonomik. Ayrıca tasarruflu CFL ampul, LED lamba, projektör gibi ürünleri kullanmak için daha ne bekliyoruz?

  4. Ben ilköğretim 8. sınıf öğrencisiyim. Teknoloji ve Tasarım dersimizde projeler yapıyoruz. Benim de güneş enerjisi ile ilgili bir projem var.Bulunan fikirler çok hoşuma gitti ve gerçekten gelişmiş olarak görüyorum kendimi .
    Enerji panellerinin nasıl kullanıldığını da yazarsanız çok sevinirim. Teşekkürler

  5. Videoların indirebilir olması bence daha iyi olabilirdi. Çünkü insanlar yazılan ve görsel olarak hitabeden yayınlar daha ikna edici oluyor. Bence 1 kişinin bile bu alanlara (güneş ve rüzgar enerjisi) dikkatini çekebilirsek toplum olarak bazı şeyleri kolay kabulleniriz. “Cahil bilmediğinin düşmanıdır” sözünü unutmamak gerekir. Daha ayrıntılı bilgileriniz varsa benımle paylaşmanızı bekliyorum.

  6. Missouri Üniversitesi Idaho Ulusal Laboratuvarı ile özel bir şirket birleşerek gece boyunca da güneş enerjisi elde etmeyi başardı. Bu şaşılacak olayın yani güneş yokken güneş enerjisi elde etmenin sırrı şurada: Nanoteknoloji ile 1/25 saç teli kalınlığında yere nanoantenler spiral şeklinde ve güneşten gelen kızılötesi ışınımı tutuyor. Gündüz boyunca yeryüzü kızılötesi ışınım altında ve gece bu ışınımı geri veriyor. İşte gece güneş yokken dünyadan doğal şekilde salınan bu kızılötesi ışınımı toplayan antenler 24 saat enerji üretebiliyor. Ancak üretimde aşılması gereken sıkıntılar halen sürüyor. İlki nano ölçekte üretim hiç kolay değil ikincisi kullanılacak malzeme plastik bir yüzey bile olaibliyor ancak binlerce milyonlarca nanoantenin birleşik halde oluşturduğu yüksek enerjili manyetik olan önemli bir konu. Fakat mühendislerin bu sıkıntıları aşacağını düşünüyorum. En önemlisi herkesin Güneş enerjisini ciddiye almasını önleyen “Ya gece ne olacak?” sorusunun verilmiş olması. Cidden çok zekice ve hepimiz için hayati bir buluş

    http://www.gizmag.com/researchers-developing-solar-technology-that-works-at-night/8574/

    http://www.inl.gov/

  7. Tebrik ederim Süleyman Bey güzel çalışma. Nanoteknoloji ile güneş panelleri üretme bizim projemizdede var. Hatta atölyemizde nanoteknoloji ile kaplanan kartona yogun olarak (şalemo) alev verdigimizde yanmadıgını gördük.

  8. Makalenizi çok başarılı buldum. Bu konuya duyarlı biri olarak güneş enerjisinden elektrik üretimi konulu proje aldım. Mümkünse yardımlarınızı bekliyorum.

  9. Tebrikler makalenizi çok başarılı buldum.Ben çukurova unv. 3 sınıf Fizik ögrencisiyim.bende güneş enerjisinden elektrık enerjısı üretilmesi çok ilgiliyim…bu enerjinin ulkemızde yaygın bıcımde kullanılması yanlısıyım…sizin bu makalenız beni gerçekten daha umutlandırdı .ama ne yazık kı biz fizikçiler ulkemızde onemsenmıyoruz.Eger ulkemız dunya devletlerı arasına gırmek ıstıyorsa bır an önce bilime ve bilim insanına gereken degeri vermelidir.ne yapalım hocam iş başa düsmüs …. kaynaklarımız kısıtlı ne yapacagımızı bilmiyorum…sıze iyi calısmalar…siz bilim adamları başlangıc yapın bizler cesaret alalım….

  10. Malesef gerekli yatırımlar ve teşvikler verilmiyor. Deneysel çalışmalar dışında büyük çağlı projeler göremiyoruz. Güneş enerjisi kullanımını zirvede görmek ümidi ile..

  11. Gerçekten de o kadar güzel konulara değiniyorsunuz ki insanın aklına yahu şu başımızdakiler (iktidar olan partilerinden kastım) sizin gibi değerli insanların düşünebildiğini o kişiler acaba niye düşünemiyorlar, Türkiye’nin maliyetsiz diyebileceğimiz bu enerji çeşitlerine güneş enerjisi- rüzgar enerjisi vs. ne zaman yönelecekler acaba? Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu durum görülemiyor mu acaba hala ne bekleniyor benim gibi cahil insanların düşünebildiği bu konuları.
    Her biri üniversite-fakülte-yüksek okul eğitimi alan insanlar bunlar ülkemizin içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmak için orada değiller mi?…….

  12. stirling motorlarını nereden temin edebiliriz. bende makine mühendisliği öğrencisiyim ve bu konu hakkında proje yapmak istiyorum. stirling motorlarından temin etmem lazım yardımsı olursanız çok sevinirim. bu arada makaleler için çok teşekkür ederim. türkiyede bu konudada çok eksik var çalışma ve makaleler üzerine sizin gibilere çok ihtiyacımız var …..

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.